גילוי מרצון

גילוי מרצון

מה זה גילוי מרצון?

הליך גילוי מרצון מאפשר לנישומים, עוסקים, מנהלי חברות ומייצגים שעברו עבירות על חוקי המס, לפנות לרשות המיסים בבקשה לתקן את דיווחיהם לשלם את המס ולקבל חסינות מפני אישום פלילי.

מה התנאים לקבלת חסינות?

החסינות הפלילית מותנית במספר תנאים:

1. הגילוי מרצון יהיה כן ומלא ויעשה בתום לב.
2. בעת הפניה לגילוי מרצון אין בידי רשות המיסים מידע הקשור לגילוי, לא נערכה חקירה או בדיקה על – ידי רשות המסים או משטרת ישראל, לא רק ביחס לפונה אלא גם לגבי בת/בן הזוג של המבקש וחברות שבשליטתם. 
3. רשות המסים עלולה שלא לאשר בקשה לגילוי מרצון אם קיים מידע ברשות אחרת (לדוגמא: הרשות לני"ע וכו'), באמצעי התקשורת, ו/או כל מידע הנמצא במסמכים ו/או פרוטוקולים בהליכים משפטיים אזרחיים ופליליים המתנהלים בפני ערכאות שיפוטיות בישראל או בחו"ל

  איך פונים בבקשה לקבלת חסינות במסגרת הגילוי מרצון? 

1. את הבקשה לגילוי מרצון יש להגיש לסמנכ"ל בכיר לחקירות ומודיעין של רשות המסים ורק הוא יהיה מוסמך לאשרה. כאמור לעיל, הגילוי יהיה כן ויכלול את כל המידע הרלוונטי לבקשה, ובכלל זה, שמות המבקשים, שנות המס, מקורות ההכנסה, סכום ההכנסה שהושמטה ואומדן המס לתשלום. לבקשה יש לצרף מסמכים רלבנטיים לדוגמא : צו ירושה, דפי יתרות ותנועה של חשבונות בנק וכו'.
2. הסמנכ"ל לחקירות ומודיעין רשאי שלא לאשר את הבקשה, ובמקרה כזה, יודיע על כך למבקש. במידה שהבקשה אושרה, יקבל המבקש הודעה שבקשתו אושרה והוא יופנה לגורם האזרחי הרלבנטי (פקיד השומה, ממונה תחנת מע"מ, מנהל מיסוי מקרקעין, גובה מכס וכדומה) שיקבע את סכום המס לתשלום. 
3. שולם המס לא יינקט כנגד המבקש הליך פלילי בעניין הבקשה לגילוי מרצון. 

האם הפנייה במסגרת נוהל הגילוי מרצון הינה אנונימית?


קיימת אפשרות לפנות בבקשה אנונימית. במידה ונבחר המסלול האנונימי הנוהל יחול כמפורט לעיל, שמות המבקשים יחשפו רק עם חתימה על טיוטת הסכם עם הגורם האזרחי. טיוטת ההסכם ושמות המבקשים יועברו לסמנכ"ל לחקירות ומודיעין ולאחר בדיקתו יאשר או יידחה את הבקשה.


האם יש דרך נוספת?

ישנו "מסלול מקוצר" לטיפול בבקשות לגילוי מרצון: כאשר סך ההון שנכלל בבקשה לגילוי מרצון אינו עולה על 2 מיליון ₪ וההכנסה החייבת הנובעת ממנו אינה עולה על 0.5 מיליון ₪. את הבקשה יש להגיש בהתאם למפורט לעיל במידה ואושרה יוציא הגורם המוסמך שובר תשלום. במידה ששלום המס תוך 15 ימים מיום מסירת הודעת התשלום, יזכה הפונה בחסינות. 


האם יש תנאים או הסתייגויות נוספות?


חסינות פלילית תינתן רק פעם אחת, והיא לא תחול על הכנסות בלתי חוקיות. החסינות תחול רק ביחס למידע שנמסר.


ביחס לאילו עבירות ניתן לקבל חסינות?

בשנים האחרונות, הגילוי מרצון נקשר בעיקר למי שהחזיקו חשבונות בנק בחו"ל. אולם, החסינות מהליכים פליליים חלה על מגוון עבירות מס ביחס לחוקים הבאים למעט עבירות מנהליות (לדוגמא: אי הגשת דוחו"ת): 
1. פקודת מס הכנסה.
2. חוק מיסוי מקרקעין.
3. חוק מס ערך מוסף. 
4. חוק מס קנייה. 
5. פקודת המכס.
6. חוק מסי מכס ובלו.
7. חוק איסור הלבנת הון, כשעבירת המקור הינה עבירה עפ"י אחד מהחוקים הנ"ל. 

קבלתי כספי ירושה והכספים הופקדו בחשבון בנק בחו"ל האם אני חייב במס והאם אני צריך לעשות גילוי מרצון?

ראשית ברצוני לציין שאין מניעה חוקית להחזיק חשבון בנק בחו"ל כמובן תוך מילוי הוראות חוקי המס. החל משנת 2003, עת שונו חוקי המס, תושב ישראל חייב במס גם על הכנסות ורווחים מחו"ל. כספי הירושה אינם חייבים במס (במידה שישנם מסמכים המעידים על כך) אולם הכנסות ריבית, רווחים מני"ע וכו' חייבים במס בישראל. כך, במידה ואתה מחזיק חשבון בחו"ל רצוי שתפנה לעו"ד שיבחן את הנתונים וימליץ על מסלול הגילוי מרצון המתאים. 

האם רשות המיסים עלולה לעשות שימוש במידע?

על פי הנוהל, במידה והבקשה לא אושרה, רשות המסים לא תעשה שימוש במידע שבבקשה. יש לשים לב, במידה ולא נמסר שמו של המבקש במסלול האנונימי, הבקשה תידחה ורשות המסים תוכל להשתמש בנתונים שנמסרו כראיה בכל הליך פלילי ואזרחי. 

האם אפשר לפנות באופן עצמאי?

 ההמלצה שלי הינה לפנות לעו"ד בוודאי למי שבוחר במסלול האנונימי. רק ביחסים שבין נישום לעו"ד קיים חיסיון. במידה וההליך מבוצע באמצעות רו"ח, יועץ מס וכל מי שאינו עו"ד, קיים סיכון כי רשות המיסים תדרוש ממנו מסמכים, תשובות וכו' והוא יהיה מחויב להיענות לדרישה בעוד שעו"ד אינו מחויב לעשות כן. יש לזכור שההליך אינו חף ממהמורות, סיכונים וקשיים ורצוי שיעשה באמצעות עו"ד בעל ידע בתחום.

מה פרק הזמן שבין הגשת הבקשה ועד אישורה?

ההליך עשוי לארוך חודשים ארוכים ואף מעבר לכך, הדבר תלוי במספר גורמים ברשות המיסים ובדיקת הבקשות אורכת זמן, כמובן שהדבר תלוי גם במספר הבקשות שתוגשנה לרשות המיסים.







Share by: