עצות לנחקר

זכויות ועצות לנחקר

כיצד להתנהג בחקירה

1. זכותך להיוועץ בעורך דין. אל תוותר על זכות זו. 
2. זכותך שלא לענות לשאלות החוקרים וחובת החוקרים לידע אותך בזכות זו. אמירות שקריות עלולות להתגלות ולגרום לנזק רב מאשר לתועלת. 
3. אם בחרת לשמור על זכות השתיקה ויש לכך סיבה כגון: שאתה פועל על פי עצת עורך דינך או בשל סיבה אחרת לדוגמא: החוקר צעק עלייך רצוי שהסיבה תתועד בפרוטוקול.
4. החוקרים ינסו בכל דרך לקבל הודאה. אל תצא מכליך השאר רגוע ככל הניתן אל תתנצח ותתעמת עם החוקרים. זכור כל מילה שלך מתועדת.
5. זכור תמיד! החוקרים מנסים לקבל הודאה אם ע"י הפחדה והגברת החרדה ובין אם הורדת החרדה, אחת הדרכים היא להתחבר אליך ולשדר אמפטיה. 
6. אל תחשוש מגורם בכיר ככל שיהיה ואל תתפתה לקבל את דבריו. מטרתו אחת הודאה!
7. תעד בכתב את כל פעולות החוקרים כל פרט חשוב. ספר לעורך הדין על כל פרט שהיה החל מהרגע שבו הגיעו אליך החוקרים. כל דבר עשוי לסייע להגנתך. תיעוד כאמור יכול לעשות גם מיד לאחר סיום החקירה, רצוי שיעשה סמוך ככל האפשר לקרות האירועים.
8. קרא את פרוטוקול החקירה ובדוק שהדברים שנרשמו תואמים למה שאמרת. אם הדברים לא תועדו במדויק בקש מהחוקרים לתקן את הפרוטוקול בדיוק לדברים שאמרת. בקש להוסיף לפרוטוקול גם דברים שהחוקרים אמרו ולא תועדו למשל, איום במעצר או כל איום אחר או לחילופין הבטחה שניתנה ע"י החוקרים, אם נכחו יותר משניים שלושה חוקרים בחדר וכדומה. אם החוקרים מסרבים לתעד דברים, אל תחתום על פרוטוקול החקירה. אם תשאל מדוע אינך חותם אמור כי אינך חותם מאחר והחוקרים אינם מתעדים הכול ובצורה מדויקת. אתה יכול לבקש שהחקירה תתועד בווידאו.
9. כל אמירה שלך גם מחוץ לחדרי החקירה תתועד.
10. זכותך ללכת לשירותים ולקבל אוכל ושתייה. 
11. אם הנך נוטל תרופות בקש מהחוקרים ליטול אותן.
12. אם הנך חש ברע בקש להיבדק ע"י רופא. 
13. אל תחשוש ממעצר. 
14. המשטרה נעזרת במדובבים.
15. אם מתקיים דיון בעניינך בבית המשפט והוא מסוקר ע"י התקשורת, הימנע מלכסות את פניך ולהסתתר מהצלמים אינך עבריין ולכן אין סיבה להסתתר. אל תגיב לשאלות העיתונאים אלא בעצת עו"ד.



Share by: